Capitolul 4

Lucru cu suprafa de lucru

Afisarea suprafetei de lucru

    Suprafata de lucru se refera la prezentarea fersetrelor , meniurilor, panourilor , pictogramelor si altor elemente grafice pe ecranul calculatorului dumneavoastra.

 

                                            Utilizarea ferestrei Display Settings

        In Red Hat Linux 8, Red Hat a inlocuit instrumentul Xconfigurator cu o noua fereastra , numita Display Settings. Aceasta fereastra va permite sa stabiliti cele mai elementare functii lefate de afisaj, monitor si placa video. Fereastra Display Settings este usor de utilizat dar , trebuie sa ruleze deja interfata GUI inainte sa o puteti utiliza.

Pentru a deschide fereastra Display Settings din meniul Red Hat principal , executati clic pe System Settings --->Display.

Este afisata fereastra Display Settings , dupa cum se arata in figura urmatoare1

Din rubrica Display , puteti incerca sa folositi diverse rezolutii ( latime si inaltime de ecran exprimata in pixeli ) si profunzimi ale culorii ( de la 256 culori pe 24 de biti ). Exexutati clic pe rubrica Advancet pentru a incerca sa configurati monitorul si placa video . Executati clic pe OK pentru a salva modificarile facute.

Modificarile facute in fereastra Display Settings determina crearea unui nou fisier etc/X11/XF86Config

Utilizarea mediului desktop GNOME

        GNOME ( pronuntat gnom ) furnizeaza mediul desktop pe care-l obtineti in mod prestabilit cand instalati Red Hat Linux. Acest mediu desktop urnizeaza sofrware-ul care se interpune intre cadrul de lucru X Window System si impresia creata de gestionarul de ferestre. Pentru a utiliza suprafata de lucru Gnome , ar trebui sa va familiarizati cu urmatoarele componente :

Metacity ( Window Manager )

    - Noul gestionar de ferestre furnizeaza elemente cum ar fi teme , chenare de fereastra si elemente de control din fereastra.

Nautilus ( File Manager/Graphical Shell )

    -Cand deschideti un dosar ( de exemplu , executand clic pe pictograma Home de pe suprafata de lucru ) , fereastra Nautilus se deschide si afiseaza continutul dosarului selectat. Nautilus poate afisa de asemenea alte tipuri de continut , cum ar fi dosare partajate din calculatoarele Windows din retea ( SMB ).

GNOME Panel ( Application /Task launcher )

- Acest panou , care marcheaza baza ecranului , este proiectat pentru a face convenabila pentru dumneavoastra lansarea aplicatiilor , gestionarea aplicatiilor aflate in curs de rulare si lucrul cu mai multe suprafete de lucru virtuale. In mod prestabilit, panoul contine meniul principal ( reprezentat de o palarie rosie ) , lansatoarele de aplicatii desktop ( browserul Mozilla , programul Evolution E-mail si setul de aplicatii OpenOffice ) , un comutator de spatii de lucru ( workspace switcher ) ( pentru gestionarea celor patru suprafete de lucru virtuale ) , o lsita de ferestre si un ceas.

Desktop Area

- Ferestrele si pictogramele pe care la utilizati sunt dispuse pe zona principala s suprafetei de lucru ( desktop area ) . Zona principala a suprafetei de lucru accepta actiuni cum ar fi tragerea si plasarea elementelor intre aplicatii , un meniu de suprafata de lucru ( executati clic pe butonul din dreapta al mouse-ului pe acestea pentru a-l vedea ) si pictograme pentru lansarea aplicatiilor.

Utilizarea panoului GNOME


        Din meniul Panel din GNOME , puteti executa o varietate de functii , printre care se numara :

Urmatoarele sectiuni descriu catea operatii pe care le puteti efectua cu panoul GNOME

Adaugarea unei miniaplicatii


Exista mai multe mici aplicatii GNOME , numite
miniaplicatii , pe care le puteti rula direct din panoul GNOME. Aceste miniaplicatii pot arata informatii pe care doriti probabil sa le vedeti permanent sau pot fi pur si simplu amuzante. Pentru a vedea ce miniaplicatii sunt disponibile si pentru a adauga miniaplicatii dorite in panoul dumneavoastra , parcurgeti urmatorii pasi :
  1. Executati clic pe butonul din dreapta al mouse-ului pe un saptiu liber din panou pentru a afisa meniul panoului
  2. Selectati Add to Panel.
  3. Selectati o miniaplicatie dintr-una dintre urmatoarele categorii :
  4. Selectati miniaplicatia da daugat din categoria pe care ati selectat-o. Miniaplicatia este afisata in panou , pregatita ca sa o folositi. Dupa ce este instalata o miniaplicatie , executati clic pe butonul din drepta al mouse-ului pentru a vedea ce optiuni sunt disponibile.

Adaugarea unui alt panou exem.

Puteti avea panouri separate pe suprafata de lucru GNOME . Puteti adauga fie panouri de margine ( edge panels ) ( care se desfasoara pe inteaga latura de jos in sus sau din lateral a ecranului ) sau un panou colt ( corner panel ) ( care se extinde doar atat cat este necesar pentru a afisa miniaplicatiile pe care le contine ). Pentru a adauga un panou efectuati urmatoarele :
  1. Executati clci cu butonul din dreapta al mouse-ului pe un spatiu liber din panou, pentru a afisa meniul Panel.
  2. Selectati New Panel.
  3. Selectati unul dintre urmatoarele articole de meniu:

Utilizarea mediul desktop KDE

Puteti selecta suprafata de lucru KDE din ecranul de conectare ( presupunand ca este instalat KDE ). Selectati Session--> KDE. Dupa aceea , tasati numele dumneavoastra de utilizator si parola , dupa cum vi se cere. Ar trebui sa fie afisata suprfata de lucru

KDE

Utilizarea mediul desktop KDE

Suparfata de lucru KDE a fost elaborata pentru a asigura o interfata cu linux si cu alte sisteme UNIX care puteau concura cu sistemle de operare MacOS sau Microsoft Windows in ce priveste usurinta de utilizare.

Inceperea lucrului cu KDE

Puteti selecta suprafade de lucru KDE din ecranul ce conectare ( presupunand ca este instalat KDE ). Selectati Session-->KDE. Dupa aceea , tastati numele dumneavoastra de utilizator si parola , dupa cum vi se cere. Ar trbui sa fie afisata suparfata de lucru KDE , dupa cum se arata in figura urmatoare.

Gestionarea fisierelor cu Konqueror File Manager

Konqueror File Manager ajuta la ridicarea mediului KDE de la nivelul unui simplu gestionar de ferestre x la o suprafata de lucru integrata , care poate concura cu interfetele GUI de la Apple Computing sau Microsoft. Caracteristicile din Konqueror rivalizeaza cu cele oferite de acele sisteme desktop prietenoase cu utilizatorul ,asa cu se arata in figura urmatoare.

Lucru cu fisiere

Deoarece majoritatea cailor de lucru cu fisiere in Knoqueror sunt intuitive ( in mod intentionat ) , voi face doar o rapida trecere in revista o operatiilor elementare de manipulare a fisierelor :

  1. Deschiderea unui fisiere--Executati dublu clic cu butonul stang al mouse-ului pe un fisier. Fisierul se va deschide in fereastra Konqueror , daca este posibil , sau in aplicatia prestabilita asociata respretivului tip de fisier. Pe aceasta cale, puteti deschide de asemena un catalog ( pebtru a-l trasforma in catalogul curent) , o aplicatie ( pentru a o lansa) sau o legatura ( pentru a deschide alte legaturi) .
  2. Selectarea unei aplicatii-- Executati clic cu butonul stang al mouse-ului pentru a evidentia sau cu butonul drept al mouse-ului pentru a deschide un meniu. Cand executati clci cu butonul drept al mouse-ului pe un fisier de date , selectati meniul Open With . Meniul care este afisat arata ce aplicatii sunt asociate pentru a deschide fisierul.
  3. Stergerea unui fisier--Executati clic cu butonul din dreapta al mouse-ului si selectati Delete. Sunteti intrebat daca doriti intr-adevar sa stregeti fisierul. Executati clci pe butonul Yes sau (Move to Trash) pentru a sterge definitiv fisierul.
  4. Copierea unui fisier -- Executati clic cu butonul din dreapta al mouse-ului si selectati Copy. Astfel copiati fisierul in memoria clipboard. Dupa aceea , il puteti lipi intr-un alt dosar.
  5. Lipirea unnui fisier--Executati clic pe butonul din drepta al mouse-ului ( pe o zona libera a unui dosar) si selectati Paste. O copie a fiserului pe care l-ati copiat anterior este lipita in catalogul curent.
  6. Mutarea unui fisier-- Avand deschise pe suprafata de lucru atat catalogul original , cat si catalogul tinta , apasati si mentineti apasat butonul stang al mouse-ului pe fisierul pe care doriti sa-l mutati, trageti fisierul pe o zona libera a noului dosar si eliberati butonul mouse-ului. In meniul care este afisat , executati clic pe butonul Move .
  7. Legarea unui fisier--Tragerea si plasarea unui fisier dintr-un catalog in altul ( dupa cum este aratat in articolul Mutarea unui fiser). Dupa ce este afisat meniul , executati clic pe Link Here . ( Un fisier legat va permite sa accedeti la un fisier de la o noua locatie fara a fi nevoit sa faceti o copie a fisierului original. Cand deschideti legatura , un pointer la fisierul original determina deschiderea acestuia. )

Cautarea fisierelor

In cazul in care cautati un anumit fisier sau dosar , puteti utuliza caracteristica Find din Konqueror. Pentru a deschide o fereastra Find in vederea cautarii unui fisier , selectati Tools-->Find File. ( Ati putea de asemenea deschide fereastra kfind tastand kfind intr-o fereastra Terminal).

Este suficient sa tastati numele fisierului pe care doriti sa-l cautati ( in caseta Named ) si dosarul , inclusiv toate subdosarele in care doriti sa-l cautati ( in caseta Look in ) . Dupa aceea , efectuati clic pe butonul Find. Daca doriti , utilizati metacaractere , in cautarea pe care o efectuati. De exemplu , cautati *.rpm pentru a gasi toate fisierele care se termina cu .rpm , sau z.*doc pentru a gasi toate fisierele al caror nume incepe cu z si se termina cu .doc .

Pentru a limita si mai mult aria de cautare , puteti sa executati clic pe rubrica Data Range , dupa care puteti sa introduceti un interval de date ( between ) , un umar de luni anterioare datei curente ( during the previos x motnhs ) , sau un numar de zile inainte de data curenta ( during the previos x days ) . Selectati rubrica Advanced pentru a determina limitarea cautarii la fisierele de un anumit tip ( of Type ) , la fisierele care includ un text tastat de dumneavoastra ( Containing Text ) sau care au o anumita dimensiune ( Size is ) exprimata in kiloocteti.

Configurarea suprafetei de lucru

Daca doriti sa schimbati aspectul , impresia sau comportamentul suprafetei dumneavoastra de lucru KDE , cel mai bun loc de unde puteti incepe este KDE Control Center . Fereastra Control Center va permite sa configurati zeci de atribute asociate cu culori , fonturi , fundaluri si programe de protectie a ecranului utilizate in KDE . Puteti schimba de asemenea schimba atribute legate de modul de lucru cu ferestre si fisiere.

Pentru a deschide KDE Control Center de pe suprafata de lucru , executati clic pe butonul meniului principal si selectati Control Center. Va fi afisata fereastra KDE Control Center .Executati clic pe semnul plus ( + ) de langa subiectul pe care doriti sa-l configurati . Dupa aceea selectati articolul specific pe care doriti sa-l configurati.

Rezumat


X Window System furnizeaza fundamentul pentru majoritatea interfetelor grafice cu utilizatorul , disponibile in prezent pentru Red Hat si alte sisteme Linux . Desi X furnizeaza cadrul de lucru pentru rularea si partajarea aplicatiilor , mediile desktop GNOME si KDE impreuna cu un gestionar de ferestre ,asigura aspectul si impresia suprafetei dumneavoastra de lucru. Utilizand diversele fisiere si comenzi de configurare , puteti schimba aproape fiecare aspect al mediului grafic.

 

HOME        CAP 1   CAP 2   CAP 3   CAP 5